Dieta mediteraneană este considerată frecvent ca fiind una dintre cele mai sănătoase din întreaga lume. Aceasta încorporează în mod regulat ulei de măsline, pește, carne de miel și iaurt în măncăruri. Bucătarii specializați în mâncarea Orientului Mijlociu se laudă întotdeauna cu beneficiile mâncărurilor lor.
     De la cafea la salate, multe din felurile care pot fi găsite peste tot în lume se datorează influenței din Orientul Mijlociu. Chiar și în România, kebab-urile, pilaful, ardeii umpluți, sarmalele în frunză de viță de vie și borșul de linte sunt la ordinea zilei. Multe alte țări au fost influențate de mâncarea turcească. Astfel, ingredientele care se pot întâlni peste tot în lume dar sunt de origine turcească sunt: deserturile cu miere, frunzele de vie, chiftelele din carne de miel, mâncărurile cu vinete, pilafurile, apa de trandafir, fisticul, rachiul și iaurtul.
     Nu este nicio supriză că bucătăria turcească este una din cele 3 bucătării majore din lume, pe lângă cea chinezească și cea franceză.